ПОСЛАНИЕ К КОЛОССЯНАМ СВЯТОГО АПОСТОЛА ПАВЛА

Гл. 1, ст. 4—6. Слышавше веру вашу, яже о Христе Иисусе, и любовь, юже имате ко всем святым, за упование отложенное вам на небесех, еже прежде слышасте в словеси истины благовествования сущаго в вас, якоже и во всем мире: и есть плодоносно и растимо.

Итак, надежда на небесные блага, возвещенные в Евангелии, несомненна, и христиане подвизаются ради этой надежды.

Ст. 10—17. ...Ходити достойне Богу во всяцем угождении, и всяцем деле блазе, плодоносяще и возрастающе в разуме Божий, всякою силою возмогающе по державе славы Его, во всяцем терпении и долготерпении с радостию, благодаряще Бога и Отца, призвавшаго вас в причастие наследия святых во свете, иже избави нас от власти темныя и престави в Царство Сына любве Своея, о Немже имамы избавление кровию Его, и оставление грехов, Иже есть образ Бога невидимаго, перворожден всея твари: яко Тем создана быша всяческая, яже на небеси и яже на земли, видимая и невидимая, аще престоли, аще господствия, аще начала, аще власти: всяческая Тем и о Нем создашася: и Той есть прежде всех, и всяческая в Нем состоятся.

Слава Богу Отцу, преставившему нас в Царство Сына любве Своея, и Сыну, избавившему нас от власти темной Кровию Своею.

Бог Отец благоизволил вселитися в Нем всему исполнению (всякой полноте дарования), и тем примирити всяческая к Себе, умиротворив Кровию креста Его, чрез Него, аще земная, аще ли небесная. И вас, иногда сущих отчужденых и врагов помышленъми в делех лукавых, ныне же примири в теле Плоти Его смертию Его, представити вас святых и непорочных и неповинных пред Собою, аще убо пребываете в вере основани и тверди, и неподвижими от упования благовествования, еже слышасте, проповеданое всей твари поднебесней (ст. 19—23). Вот, христиане, надежда и радость ваша!

Ст. 28—29. Мы проповедуем Христа наказующе всякаго человека и учаще всяцей премудрости, да представим всякаго человека совершенна о Христе Иисусе: в Немже труждаюся и подвизаюся по действу Его действуемому во мне силою.

Дай Бог, чтобы мы, пастыри, могли приложить когда-нибудь к себе эти слова: мы — преемники апостолов и должны стараться по возможности подражать им как во всем, так и в ревности о проповеди слова Божия, чтобы представить всякаго человека совершенна о Христе Иисусе.

Гл. 2, ст. 6—7. Якоже убо прилете Христа Иисуса Господа, такожде в Нем ходите, укоренени и наздани в Нем и извествовани верою, якоже научистеся, избыточествующе в ней благодарением.

Ты благодаришь ли Бога за свое название христианина и усыновление чрез Христа Богу и достойно ли этого великого имени живешь? Так ли живешь, якоже приял Христа Иисуса Господа, кроткого и смиренного сердцем, преданного во всем воле Отца Небесного, любящего всех любовию крепкою, как смерть?

Ст. 9. В Том живет всяко исполнение Божества телесне.

Истина величайшая: в человеческом теле живет вся полнота Божества, то есть в теле Иисуса Христа. Христиане! Будьте и вы в Нем полнотою, то есть как в наше естество Бог заключил, так сказать, всю полноту Своего Божества, так и мы должны заключить в Боге всю полноту возможных для человека добродетелей: святи будите, яко Аз свят есмъ (1 Пет. 1, 16): да будете в Нем исполнени. Для того-то мы и обрезаны обрезанием нерукотворенным, в совлечении греховнаго тела плоти, во обрезании Христове, спогребшеся Ему крещением, в котором и совосстали верою действия Бога, воскресившаго Его из мертвых (ст. 10—12).

Гл. 3, ст. 1 —16. Аще убо воскреснусте со Христом, вышних ищите, идеже есть Христос одесную Бога седя: горняя мудрствуйте, а не земная. Умросте бо, и живот ваш, сокровен есть со Христом в Бозе: егда же Христос явится, живот ваш, тогда и вы с Ним явитеся в славе. Умертвите убо узы вашя, яже на земли: блуд, нечистоту, страсть, похоть злую и лихоимание, еже есть идолослужение, ихже ради грядет гнев Божий на сыны противления (разумей язычников непокорных), в нихже и вы иногда ходисте, егда живясте в них. Ныне же отложите и вы та вся: гнев, ярость, злобу, хуление, срамословие от уст ваших: не лжите друг на друга, совлёкшиеся ветхаго человека с деянъми его, и облекшеся в новаго, обновляемаго в разум по образу Создавшаго его... Облецытеся убо якоже избраннии Божий, святи и возлюбленни, во утробы щедрот, благость, смиренномудрие, кротость и долготерпение, приемлюще друг друга и прощающе себе, аще кто на кого иматъ поречение: якоже и Христос простил есть вам... Над всеми же сими стяжите любовь, яже есть соуз совершенства: и мир Божий да водворяется в сердцах ваших, в оньже и звани бысте во едином теле: и благодарни бывайте (телом называется Церковь). Слово Христово да вселяется в вас богатно, во всяцей премудрости: учаще и вразумляюще себе самех, во псалмех и пениих и песнех духовных, во благодати поюще в сердцах ваших Господеви.

Какие высокие правила нравственности! Какие сладостные, небесные обетования! Христианин! Хвались своею верою: она — твоя слава и твое утешение. Выше этой славы, лучше этих утешений тебе нигде не найти. Далее — наставления женам, детям, родителям, рабам и господам.

Гл. 4, ст. 3. Молитесь о нас, да Бог отверзет нам двери слова, проглаголати тайну Христову (а нам — тайну Святой Троицы)... да явлю ю, якоже подобает ми глаголати.